31 de gener 2013

Projectes, somnis, reptes…: fem un mapa mental?


Els mapes mentals són una manera d'organitzar, prioritzar, memoritzar i relatar la informació. Els mapes mentals són, per definició, un mètode gràfic de prendre notes. La seva base visual ajuda a clarificar i diferenciar les idees i quines son les coses que necessitem per dur-les a bon port, sovint amb colors, símbols o imatges i a enllaçar-les amb altres amb les que tenen relacions. En general, un mapa mental, pren un format jeràrquic on la idea principal és el centre del que surten diferents branques, que al seu torn poden tenir altres branques amb les idees de ramificació en les seves subseccions. Es tracta d'una eina de pensament visual que ajuda a estructurar la informació, ajuda a analitzar millor, comprendre, sintetitzar, recuperar i generar noves idees. Imagineu una pluja d’idees gràfica. La podeu fer sols o amb l’ajut dels vostres !!!


Els mapes mentals tenen moltes aplicacions en situacions personals, familiars, educatives i de negocis, per clarificar una idea complicada, per visualitzar de què disposem o què és allò que ens manca cercar, quines coses, idees, etc. es poden emprar en una o més circumstàncies...

En un mapa mental, en lloc de prendre notes de manera tradicional en un text lineal, la informació s'estructura d'una manera que s'assembla molt més a com funciona realment el cervell. Com que és una activitat que és alhora analítica i artística, es compromet el cervell d'una manera més amplia i molt més rica, ajudant-lo en totes les seves funcions cognitives. I el millor de tot, és divertit!

Les possibilitats dels mapes mentals són gairebé il·limitades, ja que cada individu en determina l'aplicació i dels seus beneficis, us en posaré algun exemple :
 
Fa els continguts manejables.
Millora la retenció de la informació
Posa l'accent en les relacions i jerarquies dins d'un tema o concepte
Facilita la presa de decisions.
Enforteix l'interès en el contingut o el tema que s'està estudiant.
Millora de la capacitat de resolució de problemes.
Millora de text amb indicacions visuals per millorar els models mentals.
Posa èmfasi en les relacions entre els conceptes i la informació que tenim.
Permet afegir idees, solucions, nous reptes, àncores mentals (fotos, dibuixos, paraules clau, etc.).
Ordena gràficament les prioritats.

Els dibuixos radials s'han utilitzat durant segles per aprendre, organitzar, memoritzar i per solucionar problemes. Alguns dels exemples més primerencs dels mapes mentals van ser desenvolupats per Porfiri de Tir al segle III, ell va visualitzar gràficament les categories conceptuals d'Aristòtil. Einstein, Leonardo da Vinci, Picasso i Churchill tots van utilitzar una forma de dibuixos radials.

Per la seva pròpia naturalesa, la presentació lineal de notes (les llistes, els esquemes lineals) no li posen fàcil al cervell per fer associacions, contrarestant així la creativitat i la memòria. A més, especialment quan ens enfrontem a les notes amb estil de llista, el cervell sempre té la sensació que ha "arribat a la seva fi" o "acabat". La falsa sensació de final actua gairebé com un narcòtic mental, lent i asfixiant sobre el nostre procés de pensament. Els mapes mentals, però, ens permeten fer créixer les idees, fer-ne ramificacions, afegir-hi pensaments, sensacions... Ens permeten escanejar una idea o una tasca en totes direccions, d’esquerra a dreta, de dreta a esquerra, de dalt a baix o de baix a dalt i fins i tot en diagonal!! ;) tot i que diuen que a l’hora de fer-los i llegir-los ho fem en el sentit de les agulles del rellotge ( o no... ;) jeje)

Us proposo un repte! Agafeu una cartolina, enganxeu-la a la paret i al centre de la cartolina poseu-hi el nom que li voleu donar al projecte, somni o repte que vulgueu assolir. Si sou un equip de treball (una empresa, un equip esportiu, un grup classe...), feu-ho entre tots, preneu-vos uns minuts al dia per anar afegint-hi les “necessitats” principals per aconseguir el repte, un cop definides aquestes, aneu fent créixer cada braç amb aquelles coses que creieu que son imprescindibles per obtenir el que necessiteu. A les que ja teniu poseu-los-hi nom i marqueu-les! A les que us manquen poseu-hi nom, data límit de consecució, persones encarregades, mitjans dels que disposeu o mitjans que heu de buscar, etc. i el dia que ja siguin “repte superat” celebreu-ho!!!. Mica en mica i entre tots, amb només uns minuts diaris, en poc temps tindreu el mapa mental de la direcció cap a la que voleu anar! 

Feu que sigui viu i no el deixeu morir penjat d’una paret! Sigueu creatius!!! Fotos, dibuixos, retalls, tot s’hi val! Ja m’explicareu quin sentiment us queda quan a cada una de les branques del projecte hi ha al final un ... celebrat!

Una abraçada
Blanca