12 de gener 2013

Benestar i malestar dos entitats separades.





Quasi tothom pensa que les emocions positives i les negatives són, senzillament, oposades, es a dir a menys emocions positives, més emocions negatives i a l’inrevés. Com si formessin part d’un continus. En realitat, però, sembla ser que no és ben be així. Unes i altres són independents. De fet s’està estudiant (i possiblement és així) si els dos diferents tipus d’afecte (benestar i malestar) tenen centres i circuits neurològics diferents i independents.

Una manera d’explicar aquesta independència, des de la pràctica, és reflexionar sobre diversos successos que us han passat aquesta setmana o l’últim mes (per exemple). Segurament heu tingut moments difícils i moments molt agradables i el fet de sentir les dues sensacions, l’una no apaivaga l’altra, no? (si més no, si no les vinculeu...). Podeu sentir alegria d’aplegar als amics en un sopar i fer-vos un fart de riure amb les anècdotes compartides i a l’hora tenir un patiment físic o anímic... tot i que realment és difícil la coexistència quan tots dos o un d’ells son o és d’una intensitat molt elevada.

Per tant i donats els beneficis més que provats de les emocions positives i la utilitat, inevitabilitat i necessitat adaptativa de les negatives (sense por no esperaríem al semàfor verd per creuar el carrer....), el que ens cal és procurar-nos tantes emocions positives al dia com puguem (d'intensitat suau i saludables...ja sabeu...les postisses no funcionen!!). No evitarem les negatives però obtindrem els beneficis incalculables de les positives tant com vulguem!!!

Comencem??  Som-hi! 

Propostes:

Pinta, arregla’t, escriu, dibuixa, passeja, corre, canta, balla, escolta música, llegeix, teixeix, cus, olora, cuina, mima i mima’t, neteja, fes fotos, riu, somriu, ves en bici, patina, camina, cultiva, medita, mira, toca, somia, canvia, conversa, queda, regala, agraeix, estudia, aprèn, motiva, ensenya, besa, abraça, comparteix, ajuda, recorda, construeix, descobreix, celebra... 

Penseu-ne més!!! i... cada dia feu-ne, de les que us agraden, tantes com pugueu encara que només siguin deu minuts!!!.

Comencem per uns minuts al matí, uns a migdia i uns a la nit???   ;)

Una abraçada
Blanca