07 de gener 2013

Felicitat = G+C+A



Ja tenim una fórmula!

No us cansaré amb publicacions i estudis, son ja un munt, sapigueu però que per aquest tema el que s’ha estudiat son bessons idèntics i les mostres son grans.

La fórmula que proposen des de EEUU és F= P+C+V on P és set-point (el punt d’inici) C circumstancies individuals i V representa els factors que depenen del control voluntari. M’he permès la llibertat de modificar-la, personalment m’és més fàcil de recordar! Jo li dic la “geca”, un gec és un abric curt i en femení el trobo més càlid ;)  i la felicitat n’és molt de càlida, no?

Com veieu la genètica explica un 50% del benestar subjectiu (felicitat) i en aquest % alguna cosa podem fer... Tenim, però un altre 50% per Jugar!!

Genètica: (50% del pes de la fórmula)
        Disposició heretada
        Perfil emocional (modificable)

Circumstàncies Personals: (el 10% del pes de la fórmula). En podem dir, també, benestar hedònic: Situació econòmica, satisfacció laboral, satisfacció personal, estatus, el rol que desenvolupem, etc. 

Activitats voluntàries: (el 40% del pes de la fórmula!!). En podem dir també, benestar eudaimònic: Realització personal, relacions socials, resiliència (la capacitat de recuperació i fins i tot sortir reforçats de situacions personals difícils i/o molt difícils), capacitat de reescriure la nostra història, etc. 

Per tant i essent fidel a la recepta de la felicitat de la que hem parlat en altres posts: Una vida agradable, una bona vida i una vida amb sentit, us proposo:  
       
En el 50 % Genètic podem incloure, a més de la herència, la nostra configuració de “sèrie” en les connexions neuronals  (permeteu-me la llicència que faria aixecar de la cadira i cridar a molts científics). Avui sabem que el cervell és plàstic (neuroplasticitat), per tant es pot treballar per modificar-les! De moment i que jo sàpiga no podem modificar a voluntat la nostra informació genètica... ja arribarà... ;) . Però si no esteu satisfets amb la part d’aquest 50% que us ha “tocat” i que fa referència a la vostra manera de “funcionar” proveu de modificar, si us cal, el vostre Perfil Emocional, es pot fer i no és massa complicat cal, això si, feina i dedicació.

Pel que fa al 10% de Circumstancies Personals, no cal que us digui que també hi tenim coses a dir i a fer... i tot suma!. Aquest apartat és la felicitat hedònica. Aquelles coses que ens fan sentir be. Evidentment tenir prou diners, estar socialment on volem estar, etc. Aquí, però, també podem afegir-hi totes aquelles coses que ens fan sentir còmodes, a gust... la nostra llar, els olors, els colors, en resum l’acumulació de moments agradables.

Penseu però, que el benestar hedònic, aquestes circumstàncies personals que son les responsables del 10% de la nostra felicitat, son susceptibles d’acomodació. Que vull dir amb això? Que un cop assolit el nivell bàsic necessari, vegeu per exemple la Piràmide de Maslow que ens explica la Vikipèdia. En les necessitats bàsiques i les de seguretat i protecció, els humans ens acomodem, ens adaptem i el nivell de felicitat que ens proporciona, per exemple passar de no tenir feina a tenir-ne, de viure d’un sou a que ens toqui la grossa, etc. té una durada emocional realment curta. Això possibilita aquella dita de pobre nen ric... Per tant i tant com pugueu aneu fent canvis en el vostre entorn immediat. Poden ser canvis subtils, n'hi ha prou amb que el cervell tingui petites entrades de benestar. "Regaleu-vos" benestar!!!

I naturalment del 40% restant, les Activitats Voluntàries, en som totalment protagonistes. Treballeu el vostre potencial, cultiveu amb cura la vostra xarxa social, compartiu les vostres habilitats, treballeu la vostra resiliència, alineeu els vostres valors amb la vostra vida, feu tant com pugueu aquelles coses que us permeten fluir, comprometeu-vos!.

Una abraçada
Blanca

PD. La meva Community Manager, em tornarà a renyar... no puc fer entrades més curtes!!!!