01 de març 2012

Àncores mentals

Avui, llegint a una col·lega he recordat que no us he parlat mai directament d’ancoratges…. Han anat sorgint apunts sobre ells però no directament.... I si ho he fet ja no ho recordo!
Be doncs som-hi!
Quan parlem d’ancoratges, no parlem de coses estranyes, ni màgiques ni novedoses. De sempre i tothom funciona amb ancoratges, les nostres relacions amb l’entorn i amb nosaltres mateixos, les nostres sensacions y les nostres conductes tot i no ser-ne conscients es regeixen pels ancoratges que ja tenim.
Comencem per explicar que és un ancoratge. És una associació automàtica entre un estímul i una resposta emocional, es produeixen mitjançant els sentits i per tant poden ser visuals, auditius, olfactius, gustatius i kinestèsics o una barreja entre alguns d’ells! És allò que fa que ens emocionem quan sentim una determinada cançó, o allò que ens fa sentir “a casa” en notar un determinat aroma, ja m’enteneu, no?
I... naturalment hi ha ancoratges positius i negatius. El que m’agradaria fer avui és parlar de com generar-ne de positius per poder-los utilitzar quan vulguem, si? Els negatius son aquells que ens fan sentir malament.
En la nostra vida les àncores s’instal·len moltes vegades per atzar o per imposicions externes però nosaltres ens podem condicionar per millorar el nostre estat d’ànim mitjançant estímuls seleccionats!
Mireu, una manera ràpida és que davant una situació emocionalment positiva, en el seu moment més àlgid feu un determinat gest, pot ser tancar el puny, prémer-vos la punta d’un dit ... qualsevol cosa discreta! Això és com instal·lar un botó ON, si? Després aneu practicant... rememoreu la situació amb tots els seus ingredients, reviviu-la pas a pas i feu el gest triat (el vostre botó ON) tantes vegades com pugueu al llarg d’uns dies.
Si voleu començar ara, també podeu. Rebusqueu en la vostra memòria un moment màgic, un moment memorable per vosaltres, poseu-vos còmodes i evoqueu la situació, somieu-la, reviviu-la com si estigués passant ara mateix. Recordeu que pensàveu, que us dèieu a vosaltres mateixos, com us sentíeu, com era l’entorn, les olors, sabors... torneu a viure-la imaginàriament i premeu el botó ON que heu triat. Feu-ho tantes vegades com pugueu al llarg d’uns dies i ja teniu una àncora que podeu utilitzar quan vulgueu!
Si us hi fixeu, molts esportistes abans d’un moment especialment delicat de la competició fan un gest (sempre el mateix), aquest és el seu botó ON per instal·lar-se en un estat d’ànim òptim per triomfar!
Per “desactivar” una àncora negativa (aquelles coses que us fan sentir malament), en quan la descobriu es necessari substituir-la per una de positiva més potent!!! Per tant, ja sabeu, a treballar!
Personalment utilitzo àncores visuals que evoco quan em vull sentir especialment be. La imatge d’avui n’és una i la tenim penjada a l’espai de treball de casa. Què penseu quan veieu la foto? què us transmet a vosaltres?
Una abraçada
Blanca