05 de juny 2011

El Pare, l'Adult i el Nen


La idea del post d’avui me la dona la Noèlia R. Hi ha persones que son font d’inspiració, aquelles persones especials que us deia en un altre post... i jo últimament n'he conegut algunes!

Fa molt temps vaig llegir un llibre de Thomas A. Harris: “Yo estoy bien, tu estás bien” i tret que cal llegir actualitzant mentalment, està escrit al 1969... recordo que em va sorprendre en algunes coses, us el recomano.

Eric Berme proposava que cada persona te una naturalesa múltiple i que està formada per tres parts: El Pare, l’Adult i el Nen i tots tres en un ens donen les pistes del per què les persones actuem de la manera que actuem en cada ocasió.


El Pare: es forma de tot allò que es grava en cada un de nosaltres durant els cinc primers anys de vida (recordeu les creences limitants? venen d’aquí ;)

Les normes, les advertències, les sentències i també les reaccions de les persones que teníem més aprop, les seves expressions davant els nostres actes. Aquí també es grava però tot allò agradable d’aquests primers anys, les carícies de la mare i el pare, les seves paraules d’amor, d’encoratjament, d’ànim, els aprenentatges, ... penseu que és una gravadora que funciona dia i nit... i que el que s’ha gravat es reproduirà tota la vida.

El Pare (que no el pare, és un nom per una de les nostres naturaleses), també és el que ens allunya dels perills: no toquis el ganivet!, etc. També el que afiança les nostres inconsistències: no diguis mentides (però els grans en diuen...), no fumis que no és bo (però els grans fumen...).

En funció de com sigui el nostre enregistrament del Pare, serà la nostra vida si no modifiquem res.

I si no ens agrada la nostra part Pare? i si tenim massa pors, som massa perfecionistes... què podem fer? Canviar! el canvi és la clau! mireu.... només pel fet de ser conscients d’on venen de vegades les nostres accions i reaccions: del que va gravar la ment d’un nen petit d’allò que va interpretar del que veia i percebia dels grans ja comença el canvi!


En un proper post parlarem del Nen.


La foto és d'autor desconegut.