08 de juny 2011

El Pare, el Adult i el Nen: El Nen


Com us deia en l’altre post, el Nen ( que no el nen) és una de les tres parts de la naturalesa de tot ésser humà, segons Berme. El Nen son les respostes emocionals que cada un ha gravat d’allò que ha viscut. Fixeu-vos que no parlo de la realitat que ha viscut sinó de les seves respostes emocionals, es a dir, els sentiments que qualsevol cosa li va produir, tingui o no a veure amb el que es pretenia, per exemple...

Penseu en els primers anys de vida de tot nadó. Li demanem contínuament que no faci: que no plori, que no faci les seves necessitats en el moment que el seu cos li demana, que no explori, que no …. és un procés a la vegada necessari i frustrant, no? el nen aprèn que no està be, que allò que ell fa no està be i tots, absolutament tots tenim aquest Nen, tots som també aquest Nen per molt amorosos que fossin els nostres pares (imagineu com és el Nen de les persones que van ser nens maltractats...).

D'altra altra banda aquest Nen també es conforma de les respostes emocionals més meravelloses, les que ens van produir els jocs, l’experimentació, l’aprenentatge. Imagineu-vos la primera vegada que vau trepitjar la sorra de la platja i les onades us mullaven els peus o... la primera cançó que vau cantar, o ... el vostre pelux preferit..

Si, tot això i més també conforma el vostre Nen. El Nen que està be.

Quan apareix el Nen de la nostra triple naturalesa? doncs molt sovint... cada vegada que ens sentim acorralats (encara que realment tinguem sortides), reproduïm els sentiments de frustració, d’abandó, de rebuig, etc. que vam sentir quan ens feien palès que no fèiem res be... La ira, la por, la ràbia la vergonya, la culpa, l’enveja, les fòbies, etc. En definitiva les emocions anomenades per alguns negatives.

No, només apareix el Nen llavors.... també apareix quan ens sentim pletòricament feliços, creatius, juganers, quan investiguem, quan explorem, quan....

L’únic que passa és que ens deixem portar més pel Nen que no està be que pel que si ho està, pel Nen feliç. Atenció!!!! Que quasi sempre tenim “millor memòria” pels sentiments negatius!!!! Busqueu al vostre Nen que està be i gaudiu-lo!!!

Penseu en emprar-lo a casa, a la feina i amb els amics!!!

Al proper parlarem de l’Adult.