18 de juliol 2010

Un Qüestionament Apreciatiu: The learner judger mindset, de M. Adams
















Una manera de veure com vivim, com ens formulem les preguntes quotidianes que ens diran si funcionem en mode Zombi o pel contrari estem pel camí de la consciència, és el QT (Question Thinking). 

Aquest model assumeix que la nostra manera de pensar parteix d’un qüestionament intern i ja sabeu la meva opinió sobre això..., que és el reflex de les nostres accions o conductes. 

Penseu en quan us lleveu pel matí, davant l’armari comença el ritual de preguntes internes: Quin temps fa? Tinc neta la camisa tal? Aquestes sabates son còmodes? Serà aquest pantaló adequat pel que he de fer? etc... i les respostes a aquestes preguntes fan possible que ens vestim cada dia, no? Doncs si, fem el mateix en tot! ... serè capaç?, això que vull fer és el millor? per qui?, he de..., cal .... 

Es tracta de no ser Zombis, com deia en l’anterior post, es traca de que les preguntes i respostes que ens fem cada vegada que hem de fer una acció les decidim nosaltres lliurement. El model de Marilee Adams es basa en que hi ha dos maneres de pensar: la del Aprenent i la del Jutge, i segons sigui la que utilitzem així seran els nostres sentiments i conductes. Els humans normalment alternem les dues maneres ja que ningú es aprenent o jutge de manera exclusiva. Us presento un esbós dels dos models de pensament:

Ja veieu per on vaig no?, doncs si, funcionar en mode Jutge (amb tot els respectes pels jutges de professió que no te res a veure amb això...) ens porta a pensaments rígids i per tant a accions de vida rígides, és molt difícil adaptar-se a l’entorn, aconseguir el canvi, liderar la pròpia vida, perdre la por en definitiva! 

Llegiu una altra vegada les preguntes que es fa el Jutge, observareu que la sensació és de tancament, no?. Ara rellegiu les de l’Aprenent, quin estat d’ànim us promouen?. Es tracta doncs d’escoltar-se i de fer ús del qüestionament apreciatiu, cada vegada que us “escolteu” amb pensaments de Jutge busqueu transformar-los en pensaments d’Aprenent, és una manera d’assegurar-vos energia, ampliar horitzons, provocar-vos la curiositat, valorar la ignorància com oportunitat d’aprendre, ajudar-vos a ser més flexibles, més tolerants, més receptius, a tenir una actitud més oberta! 

Us proposo una frase que se li adjudica a Gandhi “Hem de ser el canvi que desitgem veure en el món”