04 de juliol 2010

Un nou projecte, atreveix-te!

Que us sembla si parlem de quina és la millor manera de començar un nou projecte?

Començar un projecte… quin respecte fa la frase, no? La meva amiga i col•lega T. Falls està preparant una guia per la universitat de Cadis, una guia per a nous emprenedors i em permeto aprofitar la idea, amb el seu permís, per exposar-vos aquí uns quants suggeriments. Un nou projecte pot ser un projecte professional o un projecte vital, profund o ben simple...

Quin és el primer pas?


Heu d’estar preparats per començar la aventura, disposats a formar-vos, preparats per assumir la incertesa, per treballar dur, per automotivar-vos, per afrontar reptes, per perseverar, per identificar les oportunitats i comprendre el seu potencial i per ACTUAR. Si teniu aquesta actitud ja teniu molt camí fet però no oblideu que una idea extraordinària, un projecte fantàstic requereixen, també, maduració i comprovar la seva viabilitat.

Ara feu-vos aquestes preguntes:
Gaudiré?
El que implica el meu projecte em satisfà profundament?
Estic prou compromès/mesa?

Doncs endavant!

El segon pas és: Somiar!

Deixeu-vos portar, no limiteu ni jutgeu les idees que us vinguin al cap en aquesta fase. Ara cal una pluja d’idees per generar totes les opcions, totes les possibilitats. Anoteu-ho tot, el que penseu, el que pensen els vostres amics, tota idea pot tenir utilitat o ajudar a que se’n inici una altra!

El tercer pas és: Explorar el present

On soc, és important per saber on vull anar, per construir aquest pon, aquest camí. Una bona manera de saber on sou es saber quines son les vostres fortaleses, aquelles coses que feu be per naturalesa. Anoteu-ne tantes com penseu que teniu i demaneu als vostres que també us en diguin, ells us coneixen be.
Algunes de les fortaleses que garanteixen l’èxit en un projecte son:

• Tenir iniciativa
• Afany de superació
• Adaptació als canvis
• Capacitat d’esforç
• Perseverança
• Constància
• Paciència
• Determinació
• Flexibilitat
• Auto confiança
• Capacitat de assumir riscos
• Ser realista
• Tenir motivació
• Il•lusió
• Optimisme
• Saber gestionar emocions
• Gaudir de l’aprenentatge continuo
• Passió
• Creativitat

De totes aquestes, les més importants son la perseverança i la capacitat d’esforç. Qualsevol projecte, la realització de qualsevol somni requereix temps i energia.

Quins recursos tens? Quins has d’adquirir o entrenar?

Un altre punt important en aquest moment és l’autoconeixement. Tens una actitud proactiva? O per contra et sens atemorit? Reactiu? No pateixis, això es pot treballar!

Ara feu-vos aquestes preguntes:

Quines son les meves fortaleses?
Com les puc utilitzar pel meu projecte?
Estic disposat a canviar la meva actitud si aquesta no és la adequada?

El quart pas és: On vull anar? Crea una visió!

Pensa en com et veus d’aquí a uns anys amb el teu projecte funcionant, no ... no és esoterisme... si ets capaç d’imaginar el teu futur és que tens les idees molt clares, la direcció ben definida i la capacitat de seguir aquesta direcció i per tant d’assolir el repte!.

Imagina amb detalls, com més detalls millor, t’ajudarà a fixar els objectius reals, a saber si els teus valors estan alineats amb el projecte, si el projecte s’adapta a la vida que tu vols viure... i no pateixis, igual que en el segon pas, somiar, sempre es pot redefinir el somni i sempre es pot reinventar el projecte, es més es molt útil tornar a aquests dos passos al cap d’un temps, de vegades pel camí es troben nous paratges, nous indrets que val la pena gaudir.

El cinquè pas: Dissenya el teu futur

Ja has somiat en com vols que sigui, l’has visionat ara fes-te un pla, un pla de treball, recorda el que hem dit al principi, cal esforç, constància, etc.

“No hi ha secrets per l’èxit. Aquest s’aconsegueix preparant-se, treballant àrduament i aprenent del fracàs” Collin Powell.

Com ha de ser aquest pla?
Clar
Concís
Específic

Un pla ben redactat és una eina potent per aconseguir allò que vols, és el mapa del teu camí cap al futur, per passar del somni a la realitat, per marcar un pla d’acció. Escriu-lo, pinta’l, dibuixa un mapa cognitiu, fes fotos!!! El pla et serveix per plasmar les idees i tenir-hi accés immediat, per posar els peus al terra i somiar amb llibertat.

Dissenya els teus objectius. Per treballar amb objectius tingues present que aquests han de ser:

Concrets, clars i específics
Han d’estar alineats amb els teus valors
Han de ser compatibles entre si
Han de ser flexibles
Assolibles (però amb una mica de dificultat)
Mesurables (que puguis mesurar-los de forma clara)
Han de tenir terminis (inici i final, com a mínim)
Han de ser motivadors, si pot ser apassionants
Han d’estar escrits, dibuixats, etc. per ser fàcilment consultables.

Els objectius ens indiquen el camí i ens ajuden a superar dificultats i la seva flexibilitat és la que ens facilitarà l’adaptació al canvi. Hem de tenir present que al nostre voltant tot canvia contínuament i som nosaltres els que ens hem d’anar adaptant.

El sisè pas: Creu en tu.

Si has arribat fins aquí amb la feina ben feta, si el teu projecte es viable, estàs disposat a perseverar, a provocar que les coses passin anant-les a buscar, etc. etc. HO POTS FER!

El setè pas, doncs, és: Entra en acció, ara!

foto per Ares Mata