25 de març 2021

Les 4 grans

 



Quatre tècniques per a liderar les pors i millorar l’ansietat.

L’exèrcit dels EEUU aplica aquestes tècniques amb els seus estudiants  per a soldat -suposo que d’aquí un nom tant magnífic ;) – Son unes tècniques que fa força anys que s’apliquen en gestió de l’estrès, lideratge emocional, lideratge positiu (per líders de tots els àmbits), gestió del temps, etc.

En parlem...

Tècnica 1.- Fixar l’objectiu.

Davant un esdeveniment o un moment que ens pot resultar força estressant, ens concentrarem i enfocarem en l’objectiu que volem assolir i recordem que un objectiu, s’assoleix molt millor si és realment nostre ;) . Podem buscar objectius parcials si ens és més fàcil.

Exemple: vull saltar en parapent –objectiu- . Primer pujaré al punt de salt gaudint del paisatge –objectiu parcial-. Veuré un parell de salts i els seus aterratges observant bé la tècnica i com gaudeixen els saltadors – objectiu parcial- . Parlaré amb el monitor i que m’expliqui tot el que puc esperar – objectiu parcial-.  Salto en parapent. Objectiu acomplert.

Exemple: vull causar bona impressió a l’entrevista de treball – objectiu-. Primer m’estudiaré l’empresa, buscaré tota la informació possible i també estudiaré el lloc al que postulo- objectiu parcial-. Em prepararé per la cita: la roba, els complements, etc. –objectiu parcial-. Vaig amb el millor ànim a l’entrevista – Objectiu acomplert.

Fixar l’objectiu i centrar-nos en ell posa en marxa els lòbuls frontals, que son responsables del raonament i la planificació, aquesta planificació mental dona forma al caos (l’ordena) i manté sota control a l’amígdala cerebral, que és la responsable del instint d’atac i/o de fugida. I ja sabeu que quan l’amígdala cerebral es “dispara” és molt més difícil tornar a un estat de calma.

Tècnica 2.- Assaig mental.

Recrear mentalment , imaginar amb detall, la situació que ens preocupa i visualitzar les possibles solucions ens permet, per una banda, tenir preparades possibles solucions quan arribi el moment de l’afrontament real i per altra, al imaginar-ho amb tot detall  fa que en el moment de la situació real, aquesta sembli no ser desconeguda, tenim recursos perquè l’hem estudiat, és com si  ja no fos la primera vegada que ens hi enfrontem. Per tant l’estrès és menor.

Tècnica 3.- Auto discurs.

Ens parlem contínuament..., ens podem dir una mitjana de entre 600 i 1000 paraules per minut. Ser-ne conscient i parlar-nos en positiu, anul·la el senyal de por que, davant d’un esdeveniment que ens la pugui provocar, envia l’amígdala. No es possible sentir dues emocions contraposades a l’hora. Canviar el nostre auto-discurs fa que substituïm els pensaments negatius (els més habituals) per altres de positius que ens motiven i reforcen.

Tècnica 4.- Control de l’excitació.

El millor exercici és la respiració profunda conscient. Una respiració llarga i lenta imita el procés del cos en el moment de la relaxació, aquesta imitació també ens procura relaxació. Amb aquestes respiracions, a més, oxigenem el cervell, cosa que en millora el seu rendiment.


Cada una d’aquestes tècniques per separat és possible que no ens acabi d’ajudar del tot a vèncer la por o l’angoixa; la idea és treballar amb les quatre sempre que ens trobem immersos en una situació estressant i/o en una que puguem preveure que ho serà. L’ordre si que  el podem variar.