27 de febrer 2016

Gestió emocional. Benestar, tu tries.


La felicitat no és rés més que el benestar. Ens passem mitja vida buscant la felicitat i perdem de vista que la tenim a tocar... No només la tenim a tocar, a més a més ens la podem provocar.

Cadascun dels nostres pensaments provoca una reacció bioquímica en el cervell. Tot seguit, el cervell allibera senyals químics que es transmeten al cos, on actuen com a missatgers dels pensaments. Els pensaments que desencadenen l'alliberament de substàncies químiques en el cervell permeten que el teu cos "senti" exactament el que estàs "pensant". I els pensaments els podem dirigir, redirigir, potenciar, deixar passar, provocar, contagiar, etc.

Veieu per on vaig?

Aquests senyals químics (substàncies químiques) missatgers dels pensaments, son les responsables de les emocions.

Sabíeu que les emocions, en termes químics, duren aproximadament 90 segons?
La saviesa popular ens ha ensenyat la màgica frase de ... "tranquil·litza't, compta fins a 100 i veuràs com se't passa ...". I així és, perquè en fer-ho, passen aquests 90 segons i desintoxiquem el reg sanguini de les substàncies químiques (els neurotransmissors) que hem generat amb l’emoció que sentim. Ep! No es tracta només de contar ;) seguiu llegint ...

Exemples de neurotransmissors:

Serotonina: A més serotonina menys tristor, millor qualitat de son. Nivells baixos de serotonina ens demanen  desesperadament consumir dolços  i carbohidrats... (això ens pot donar una pista de com tenim la serotonina) Un nivell baix crònic de serotonina, com quan experimentem un estrès sever i perllongat, pot produir una forta depressió.

Un nivell baix de serotonina produeix símptomes com:
* Atacs de plor freqüents
* Pèrdua de la concentració i l'atenció
* Despertar molt d'hora al matí (a prop de les 4:00 AM)
* Pèrdua de l'energia física.
* Increment de la velocitat de pensament o del funcionament de la ment, recordant mals records.
* Idees recurrents sobre la mort,  sentir culpa, etc.
* Pèrdua de l’apetit sexual. Etc.

Noradrenalina (norepinefrina): Es relaciona amb l'ansietat i la depressió.
Alts nivells d'aquest neurotransmissor en el cervell produeixen fortes manifestacions d'ansietat física com:
* Tremolors
* Nerviosisme
* Sensacions d'asfíxia
* Sequedat de la boca
* Palpitacions
* Marejos
* Problemes de concentració, etc.

Un "atac de pànic" és, de fet, una descàrrega sobtada de noradrenalina (norepinefrina) en el cervell. Baixar els nivells de noradrenalina seria un bon ansiolític.

Endorfines:
Són substàncies produïdes pel cos que eliminen el dolor o produeixen una sensació de plaer o benestar, també incrementen la sensació l’energia. En les persones que corren maratons, aquestes substàncies són les responsables de l'estat de "excitació del corredor". A més, quan es produeixen durant l'embaràs, un increment sobtat prop de la data de part genera aquesta necessitat de reorganitzar els mobles, anar a ballar o netejar la casa.

Ja sabeu, si us avorriu, podeu buscar maneres de pujar els nivells de serotonina i endorfines i  baixar els nivells de noradrenalina. Segur que a Youtube hi ha tutorials!! Ja m’explicareu, i si en trobeu de xulos envieu-me el link, el compartirem! ;)  -compartir també potenciarà el vostre benestar-

Si partim de la base de que les emocions duren uns 90 segons...  que en voleu fer? Vosaltres decidiu... A mi el que m’agrada és fer-me durar les que em son agradables fins que es converteixen en sentiment.

Una emoció es desencadena per un estímul (intern o extern) important per nosaltres, és una reacció automàtica. I aquesta reacció, per descomptat, comença en el cervell, però després passa a reflectir-se en el cos.

El sentiment té el seu origen en el cervell racional (neocòrtex) i es localitza en el lòbul frontal i és el resultat de la gestió d’una emoció determinada. És com el vehicle que utilitza la emoció per expressar-se; és més racional, la persona que té consciència d'un sentiment té accés a liderar el seu estat anímic. El sentiment és molt més durador que l'emoció, i ens el podem fer durar mentre pensem en ell  o en l’emoció que l’ha provocat (si l’emoció us fa sentir bé... mmm transformeu-la en un sentiment ;) és genial) I si, també es reflecteix en el cos.

Tècniques per transformar una emoció positiva en un sentiment positiu:

Feu-vos-la durar! Recordar-la, contar-li els fets a algú, fer-ne una pel·lícula imaginària (somiar truites jeje), escriure-la en una llibreta i rellegir-ne els nostres comentaris ... Feu-ho tant com vulgueu!

Tècniques per distraure’s d’una emoció que no ens fa sentir bé:

És eficaç prendre distància física, caminar una estona, beure aigua, estirar els músculs (ull, que no us vegin o pensaran que us heu sonat!), prendre un caramel i assaborir-lo o fer qualsevol activitat que permeti variar la química del nostre cos i ens allunyi d'això que ens motiva l’emoció que no volem sentir. Recordeu allò de contar fins a 100? Doneu-vos un minut!!!

Tècniques per eliminar una emoció que no ens fa sentir bé:

El més eficaç i més encara si és una emoció recurrent i paralitzadora- com la por – fer-li front amb la cognició (el pensament racional). Podem tornar a emprar el mètode de “contar fins a 100” mentre elaborem aquesta por. Si jo tinc por a les altures però estic en un lloc controlat, on per molt alt que estigui no puc caure, puc respirar a fons i explicar-me i constatar que no puc caure, que no pot passar-me res i que les sensacions físiques que sento les provoca el meu cervell en funció de la meva por.

¿I llavors, si és tant “fàcil” canviar una emoció, com pot ser que encara sentim enuig, por o tristesa, fins i tot, per alguna cosa que ha passat ja fa un temps? Això té a veure amb la idea a la qual l'emoció estigui associada. Si la idea és recurrent, l'emoció es retroalimenta a si mateixa. Vas posant el ditet a la nafra...

És a dir, posem per exemple la tristesa detonada per un “és diumenge i no tinc amb qui quedar”... si mentre estàs “comptant fins a cent”, segueixes pensant ... 7, 8 ... "que trist estic ", ... .20, 21, ... "la meva vida és una merda", ...35, 36 “ no serè mai feliç”, ... 50,51 “estic més sol que la una”, ...  etc, el que fem és retroalimentar la idea i continuar enganxat a aquesta emoció de tristesa, ansietat i al cap i a la fi dolor. Estem generant un sentiment!

I quin sentiment pots generar si mentre estàs “contant fins a cent”, vas pensant ... 7, 8 ... "que puc fer que m’encanti... ", ... .20, 21, ... "tinc tot el temps per mi...", ...35, 36 “ avui em ve de gust...”, ... 50,51 “ja sé, avui ....”,  70,71 “ que bé tenir un dia lliure...”  etc  . Creus que pot canviar alguna cosa?

Així que atenció!.

Les emocions són positives en si mateixes, son totes necessàries per viure!. El que no és tan positiu és mantenir la Intensitat de l'emoció i la Durada de la mateixa, és de les que no ens fan sentir bé i en això una bona gestió emocional és important. Lidereu-les vosaltres, no retingueu les que us molesten i genereu-vos-en tantes d’agradables com pugueu!


Una abraçada!