07 de febrer 2016

Lideratge positiu. Començo per mi. Viure Bé.

Al 2009, vaig publicar al blog tres entrades sobre el llistat de drets personals d'en F. Salmurri (1991). Ara reedito aquests posts en un de sol. Penso que és essencial recordar el llistat. Cada dia treballo amb persones que han oblidat aquests Drets Personals i han de fer una tasca important per tornar a sentir-se bé. Son Persones magnífiques, sanes i potents que es veuen immerses en situacions quotidianes d'angoixa i desesperança per mil motius que no aconsegueixen liderar. 
 

Aquest llistat hauria de ser el nostre recordatori de capçalera, llegir-lo cada nit o cada matí al despertar seria una bona manera d’acabar o començar un dia. 

DRETS PERSONALS
Tinc dret a tenir i canviar d’opinió.
Tinc dret a prendre les meves pròpies decisions.
Tinc dret a cometre errors i per tant a decidir encara que m’equivoqui.
Tinc dret a ser tractat/ada amb respecte.
Tinc dret a dir NO i no sentir-me culpable.
Tinc dret a fer menys del que soc humanament capaç de fer
Tinc dret a prendre’m temps per tranquil·litzar-me i pensar.
Tinc dret a tenir i expressar els meus sentiments.
Tinc dret a demanar informació.
Tinc dret a sentir-me be amb mi mateix/a
Tinc dret a reclamar els meus drets
Totes les persones tenen dret a ser com son.

En parlem? Comencem pels tres primers drets del llistat:
Tinc dret a tenir i canviar d’opinió.
Tinc dret a prendre les meves pròpies decisions.
Tinc dret a cometre errors i per tant a decidir encara que m’equivoqui.


Només nosaltres poden decidir buscar la felicitat i superar els problemes, es un camí personal que ningú pot fer per nosaltres. Un camí que no es fàcil, ni curt, ni d’una sola direcció... està ple d’interseccions i cada una d’elles implica una decisió personal i ... que ens diu el primer dels drets personals? Doncs si, tenim dret a tenir opinió (naturalment, no ho oblideu!) i tenim dret a canviar-la quan vulguem; això que sembla tant lògic no es, en realitat, una cosa que practiquem amb llibertat, penseu-hi.... 

Quantes vegades us heu sentit “atrapats” en un:
I jo que puc opinar d’això si no en sé res...
Si ho diu .... serà veritat...
Ho pensa la majoria ....O be en:
Vaig dir que ho faria i ho he de fer ...
No puc desdir-me’n ara...
Que diran si ara canvio d’opinió...
M’he de mantenir en el que he dit...


Doncs si, podem opinar i canviar d’opinió, hi tenim tot el dret! Perquè tenim dret a prendre les nostres pròpies decisions i si ens equivoquem (que també hi tenim dret) hem de poder donar un cop de timó. Davant d’una determinada situació hem de decidir que volem fer i això no es anecdòtic, això ens passa cada dia un munt de vegades! Viure implica decidir contínuament! Hi ha decisions de les que ni en som conscients... què esmorzo, amb quina actitud començo el dia... i d'altres que es presenten com un repte, de vegades difícil sobretot per aquell sentiment de que no ens podem equivocar, sentiment que cal desterrar.

Evidentment que hi ha coses que s’han de meditar força abans de decidir, però no oblideu que tenim dret a cometre errors i a canviar d’opinió. Fa temps vaig llegir el consell d’un psicòleg, A. Adserà, que diu: "Et donaré un consell que t'ajudarà a seguir el camí correcte: Si les decisions que prens, i els pensaments i sentiments que vius són cada vegada més negatius, vol dir que t'estàs desviant del camí. Si són cada vegada més positius, és que estàs avançant pel camí correcte. "

Tingueu-ho ben present! Estigueu atents als vostres sentiments, son els que us donaran la pista!


Parlem de dos drets mes?
Tinc dret a ser tractat/ada amb respecte.
Tinc dret a dir NO i no sentir-me culpable.


L’assertivitat es un be molt preuat, es l’eina que ens permetrà expressar els nostres sentiments, necessitats i opinions de manera ferma i a la vegada respectuosa cap als altres. Les persones que treballen l’assertivitat i aconsegueixen ser assertives adquireixen els recursos necessaris per afrontar i superar les dificultats sense perdre el punt de respecte en vers l’altre que es necessari per una adequada convivència.

Treballeu la vostra assertivitat per assolir aquests drets personals! Dir NO quan cal és un repte!

I que us sembla aquest dret?
Tinc dret a fer menys del que soc humanament capaç de fer

Clar que si! Tenim dret al nostre “tempo”, de vegades podrem i voldrem posar totes les nostres energies en un projecte, però ningú ens pot exigir ni recriminar ni tan sol demanar que fem sempre tot allò del que som humanament capaços de fer. Ningú te dret a fer-nos sentir culpables per no estar sempre al límit de les nostres possibilitats, ni nosaltres mateixos (atenció que de vegades som els nostres pitjors enenmics). Necessitem seguir el ritme del camí que hem triat i aquest, quasi sempre, te corbes, pujades (que el fan més lent), baixades (que ens permeten córrer). Farem coses que no crèiem que seriem capaços de fer, coses extraordinàries i de vegades anirem poquet a poquet i ensopegant, però hi tenim tot el dret!


Ara un dels drets més necessaris ;) 
Tinc dret a prendre’m temps per tranquil·litzar-me i pensar

Quan alguna cosa ens aclapara, ens sentim confosos, cansats... tenim tot el dret a "seure a l’ombra d’un arbre" i descansar, el camí es llarg i no sempre fàcil, ja ho sabeu; el què és realment important es que el fem ho fem al nostre ritme.
No sempre ho sabrem tot, no sempre podem actuar directament davant algun repte, no sempre tindrem les paraules adequades ni l’ànim per dir-les. Parem, tranquil·litzem-nos i pensem; llavors estarem en condicions de seguir. Hi tenim tot el dret!

Naturalment que ...Tinc dret a tenir i expressar els meus sentiments.


Tornem a parlar d’assertivitat. On i qui diu, que els sentiments s’han de reprimir?. Mostrar els nostres sentiments, a més, permet l’empatia, la relació sincera i la serenor de l’ànima.
Els grecs parlaven d’ epimelesthai sautouocupar-se d’un mateix (pels que vulgueu aprofundir més en el tema us recomano la lectura de “ les tecnologies del Jo” de Michel Foucault). Be, doncs, aquest precepte dels grecs, bàsic per la conducta social i personal, per l’art de la vida que en deien ells; a nosaltres ens arriba desdibuixat i mancat de sentit i en canvi, per la nostra tradició filosòfica el principi que passa a ocupar el primer lloc es el “gnothi sautonconeix-te a tu mateix que era el segon principi, no menys important però subordinat al primer. Ocupar-se d’un mateix sembla tenir trets poc “morals” però penseu-hi... per ocupar-se cal tenir cura, tenir cura de nosaltres significa un tot, tenir cura del nostre estat físic, del nostre estat emocional, de l’intel·lectual, de construir-nos tal i com volem ser. Un d’aquests tenir cura de nosaltres és evidentment conèixer-nos.

Per tant ocupem-nos de nosaltres i tindrem les eines per aconseguir la felicitat i a l’hora atendre als altres en la seva justa mesura i de la manera que es mereixen. Si jo estic bé, també estic bé per als altres, per tenir-ne cura!


Tinc dret a demanar informació.

De vegades el que fem es intentar interpretar el que opinen els altres de nosaltres o de tot en general, interpretar els seus gestos, les seves actituds .... i moltes vegades ens equivoquem! Tenim dret a demanar informació, demanar-la directa i verbalment. Quantes vegades ens basem en interpretacions.... Quan dubteu de sentiments, dubteu de si esteu seguint el camí correcte, quan no sapigueu fer alguna cosa... pregunteu, directament pregunteu-ho. Ja hem dit que tenim dret a equivocar-nos, no hi ha cap pega en preguntar! La família, els amics, el mestre, el coach, el mentor, el psicòleg ... us diran la veritat.

Tinc dret a sentir-me be amb mi mateix/a

No us sentiu culpables en cap moment per buscar sentir-vos bé i posar-hi tota la vostra energia! Ja n’hem parlat d’això, recordeu ... els principi grec d’ “epimelesthai sautou”ocupar-se d’un mateix. Hi tenim dret, un dret que en exercir-lo, a més, beneficiarà als que estiguin al nostre entorn. Reivindiquem amb força aquest dret!

Tinc dret a reclamar els meus drets

Quan en algun moment us aclapari alguna cosa, feu memòria dels drets personals, rellegiu la llista i reclameu-vos el vostre dret a....

Per acabar, en el llistat us he posat en "negreta" un recordatori: Totes les persones tenen dret a ser com son. No ho oblideu. Rebutgeu tot sentiment de culpa i si voleu canviar alguna cosa, canvieu-la! La culpa no us durà en lloc! l'acció si! . Però sobretot recordeu que teniu dret a ser com sou.
I ja que en parlem...recordeu que els altres tenen els mateixos drets que nosaltres... respecteu els drets dels altres!

Una abraçada!