02 de febrer 2015

Emocions i olfacte.


L’olfacte és el sentit més vinculat a les emocions i l'únic capaç de fer-te reviure moments passats, quasi immediatament.

Quan olorem una aroma al nostre cervell es produeix una associació de pensaments. L'olfacte ens fa recordar situacions, llocs, emocions o persones. En la nostra ment, l'olor és registrat com una emoció relacionada amb la situació en què, per primera vegada, percebem aquest olor.

Tinguem en compte, a més, que l’ésser humà recorda el 35% del que fa olor enfront del 5% del que veu, de manera que la memòria pot retenir fins a 10.000 aromes diferents mentre que únicament és capaç de reconèixer 200 colors ". A més el reconeixement de l'olor és immediat. Us adoneu de la importància d’això?

Perquè passa?

L'estreta relació entre l'olfacte i les emocions esdevé per la interconnexió de les regions cerebrals implicades en el processament de les dues sensacions, sent el sistema límbic -i especialment la amígdala- el centre integrador per excel·lència. En estudis d'imatges cerebrals s'ha evidenciat que l'amígdala s'activa immediatament davant d'una percepció olfactiva, acció que no s'ha observat en estudiar els altres quatre sentits.

Els estímuls sensorials que arriben al cervell, amb excepció de l'olfacte (a causa que les vies olfactòries es desenvolupen en l'embrió abans que el tàlem i aquestes arriben directament al cervell, cap a l'escorça cerebral), hauran de passar prèviament pel tàlem que és l’encarregat de filtrar-les i enviar-les a l’escorça. En el tàlem és on es decideix si segueixen o acaben el seu camí, es a dir, si determinat estímul ens emociona o no; això últim passa quan es considera que es poc significatiu per nosaltres.

L'olfacte és l'únic receptor sensorial que està directament connectat amb les nostres emocions i memòria. Per tant, si estimulem l'olfacte, podem treballar conscientment amb les emocions, sentiments i benestar.

El procés de l'olfacte segueix bàsicament el següent recorregut: Les molècules de l'olor en forma de vapor que estan surant en l'aire arriben a les fosses nasals ... 1. Les neurones receptores de l'olfacte transmeten la informació als bulbs olfactoris, que es troben a la part de darrere del nas. 2. Els bulbs olfactoris tenen receptors sensorials que en realitat són part del cervell que envien missatges directament: els centres més primitius del cervell on s'estimulen les emocions y memòries (estructures del sistema límbic) i centres "avançats" on es modifiquen els pensaments conscients (neocòrtex). 3. Aquests centres cerebrals perceben olors i tenen accés a records que ens porten a la memòria persones, llocs o situacions relacionades amb aquestes sensacions olfactives.

Així que recuperant la primera frase del post “L’olfacte és el sentit més vinculat a les emocions i l'únic capaç de fer-te reviure moments passats, quasi immediatament”. El que veiem és que utilitzar un aroma ens permet auto generar-nos una determinada emoció.

Fàcil? Si!

Si voleu un moment de pau, si necessiteu asserenar les vostres pors , si necessiteu un espai de concentració o un d’alegria. Recordeu quin aroma han tingut per vosaltres en alguna ocasió on l’emoció que voleu “despertar” ha estat molt clara i busqueu aquest aroma per tenir-lo sempre a mà. I tingueu sempre cura de evitar aromes que us traslladin a moments poc o gens agradables!

Una abraçada!

PD. En voleu conèixer alguns dels meus d’aromes?: el d’un llibre o una llibreta recent comprada. El d’un llapis, sobre tot al fer-hi punta. Al pa acabat d’enfornar. A terra molla i a gespa acabada de tallar. A lavanda i a la colònia Nenuco (que era la del meu bebè...) i molts més... Ànim! Busqueu els vostres!!!!!


Una altra abraçada, que no sigui que ens quedem curts!!!! ;)