07 de juny 2014

Combatre emocions negatives


Tots i cada un de nosaltres tenim moments dolents i fins i tot molt dolents... això és natural i fins i tot necessari! De fet és el que ens empeny, el que ens impulsa a sortir de la nostra zona de confort i experimentar. Només quan ens quedem aferrats a aquests moments “dolents” és quan som susceptibles de quedar-nos “atrapats” en un sentiment incòmode, en un estat d’ànim pessimista, apagat o directament trist, o fins i tot en una depressió. Quan ens neguem a nosaltres mateixos la llibertat de sortir d’aquesta zona de confort, d’aquest estat que ja coneixem, tot i que no ens és en absolut agradable ni pràctic...

És fàcil combatre emocions negatives? No! Clar que no i ho hem de tenir en compte quan al nostre costat algú no se’n surt.

És possible? Si! Rotundament si.

Recordem que les emocions es construeixen al cervell, son la nostra interpretació del que està passant al nostre voltant, de com això ens afecta. Una emoció no és res més (i res menys...) que la reacció a la interpretació que fem d’un estímul determinat. És una interpretació i per tant una reacció subjectiva. Cada persona reacciona de manera diferent!

Les emocions, que com hem dit es construeixen al cervell, tenen efectes fisiològics i símptomes físics: dolors diversos com mal de cap, d’esquena d’estómac. Opressió al pit, insomni, hipertensió, taquicàrdia. Cansament intens. I simplificant molt s’observen baixos nivells de serotonina. La serotonina actua com a neurotransmissor i que podem fer per normalitzar-ne els nostres nivells?

  • Passar temps a l’aire lliure, la llum i el sol son indispensables (sol amb protecció solar ;) clar )
  • Dormir les hores necessàries i molt millor de nit ;)
  • Fer alguna activitat física (un passeig diari?)
  • Una actitud positiva. Podem combatre una emoció negativa amb una de positiva més intensa produïda mitjançant el raonament i l’esforç intel·lectual (Spinoza s.XVII)

No oblideu que un sentiment incòmode, en un estat d’ànim pessimista, apagat o directament trist, o fins i tot una depressió son senyals d’avís que ens diuen que hem de fer canvis importants en la nostra vida i/o en nosaltres. És la nostra responsabilitat descobrir quins son aquests canvis i començar a caminar cap una vida més satisfactòria.

“Fabriqueu-vos” emocions positives! Escolteu la música que us agrada, envolteu-vos dels aromes que us transporten a moments agradables, compartiu temps amb la gent que us estimeu, llegiu i “visiteu” mons imaginaris, somieu i treballeu per construir-vos la vida que voleu. Cada dia pot ser el primer dia de la nostra nova vida.

Bon cap de setmana i com sempre, una abraçada!