12 de desembre 2012

La felicitat
Bon dia amics i amigues, 

Com sempre, segueixo insistint en la necessitat de ser feliç i en la possibilitat de assolir aquest objectiu amb ganes i dedicació. No és una quimera, és una realitat

A més d’aconseguir més benestar subjectiu (que no és poc important...) està àmpliament demostrat que la felicitat millora la salut i allarga la vida. Ed Diener, professor de Psicologia a la Universitat d'Illinois, i Micaela Chan, de la Universitat de Texas, Estats Units, autors del treball Health and Well being  publicat a la revista especialitzada Applied Psychology, han analitzat més de 160 estudis que mostren que les persones que es declaren feliços - segons la seva pròpia definició de felicitat - tendeixen a gaudir de bona salut i a viure més temps. Us parlo d’estudis longitudinals amb mostres molt importants,  per exemple, 4.989 persones estudiades durant 40 anys, 866 persones amb problemes cardíacs estudiats durant 11 anys, 180 monges estudiades mitjançant els seus diaris personals escrits durant dècades, 3.149 holandesos estudiats durant 28 anys, 11.557 alemanys, etc, que demostren la incidència de la felicitat en l’esperança de vida. Estudis sobre poblacions determinades, per exemple 3.363 ancians taiwanesos, 29.173 bessons finlandesos  de entre 18 i 54 anys, 9.981 australians, etc. Que avaluen el grau de satisfacció personal i la salut. 

     Desprès de tot aquest rollo infame de números, per mostrar-vos que el tema s'estudia seriosa i intensament, segueixo emfatitzant la bondat dels estats d’ànim positius, per tant és crucial pensar en positiu! 

     Fomentar aquests estat d’ànim es pot fer, cal actituds positives i/o canvis de conducta. Per exemple estigueu atents a aquells pensaments que poden estar bloquejant-vos la felicitat:  
  • Feu un llistat de les coses, dels moments, de les persones, de les situacions que us fan sentir be, orgullosos, plens, etc. I busqueu la manera de potenciar-los, de tenir-ne mes.
  • Analitzeu els pensaments que us fan dir: ningú m’estima, no se fer res, no soc capaç, tothom m’ignora...  Valoreu-ne la congruència i com segur que no en te, ignoreu-los, desterreu-los del vostre vocabulari!
  • Quan sentiu que l’ànim baixa concentreu-vos en activitats que us permetin fluir, no pensar i estar absorts en elles. Aquelles activitats que us agraden i en les que el temps sembla passar més de presa:  pintar, fer fotos, tenir cura de les plantes, l’hort, cosir, fer bricolatge o veure un partit de futbol!!! Jo tinc una amiga que flueix fent la neteja de la llar!!
  • Desfeu-vos de tants paràsits com pugueu. Els paràsits son aquelles petites coses pendents que us fan perdre energia sense que us en adoneu: aquella conversa pendent, canviar l’interruptor de la llum que està avariat, parlar amb el mestre del/la vostre fill/a, etc. 

I jugueu, recupereu la vostra qualitat de nens, tant com pugueu!
 

Espero que us ajudi, una abraçada
Blanca