21 de juliol 2012

Ara jo.



El mot Autoestima és conegut i utilitzat per quasi tothom. Diàriament emprem aquesta paraula però no sempre posem en pràctica el que postula. L’Autoestima significa saber que ets valuós i digne de ser estimat, que tens dret a l’amor i respecte incondicional, d’estar envoltat de persones a les que els importes.

Un altre mot, també molt conegut, és l’Autoconcepte. Un Autoconcepte positiu afavoreix el sentit de la pròpia identitat, construeix el marc de referència des del que interpretar positivament la realitat externa i les pròpies experiències. L’Autoconcepte no és res més que la imatge que tenim de nosaltres mateixos, la construcció mental de com ens percibim i inclou paràmetres com l’aparença física, les nostres capacitats socials, intel·lectuals, etc., les nostres habilitats, en definitiva tots els paràmetres que son rellevants per la persona. L’Autoconcepte no és innat, es va formant amb l’experiència i la imatge que projectem o que percebem en els altres. És dinàmic, es pot modificar en funció de la pròpia reinterpretació o de la interpretació que fem de judicis externs. L’Autoconcepte s’alimenta (positiva o negativament) del nostre entorn, de les valoracions i opinions que observem en les persones amb les que tenim una relació més íntima (família, parella, amics).

Una Autoestima i un Autoconcepte positius son fonamentals per una vida saludable. La fita és ser el millor amic de nosaltres mateixos.

Les persones afectivament més properes son les més influents. Cal evitar persones tòxiques per nosaltres o... ser capaços de neutralitzar la seva toxicitat.

Construir una Autoestima i un Autoconcepte positius passa per:

Acceptació: acceptar-nos tal i com som, identificar qualitats i possibles mancances.

Realisme: plantejar-nos objectius assolibles i proposar-nos nous reptes pas a pas

Temps per mi: aprendre a gaudir de la pròpia companyia ens ajuda a créixer i a gaudir de la companyia d’altres.

Ànim: “ puc fer-ho” .

Respecte: sentir-nos orgullosos de ser com som i utilitzar la nostra singularitat.

Amor: estimar i tenir cura de la persona que som, tots som únics i valuosos.

Premi: celebrar els nostres èxits per petits que siguin i gaudir-los!

Aconseguir una Autoestima i Autoconcepte positius és el millor legat que podem transmetre als nostres fills. Ells aprendran de nosaltres a construir els seus, amb el nostre exemple nodreixen les seves vides i les seves expectatives. Tenir cura de nosaltres és el pas fonamental per tenir cura d’altres i donar-los-hi les eines que necessiten per una vida feliç.

Una abraçada