26 de maig 2009

Un bon fart de riure

Us heu plantejat mai com és de saludable un bon fart de riure? Una de les coses que promou el coaching és que ens retrobem amb el nen que tots portem dins.

L’acció de riure està localitzada en la zona prefrontal de l’escorça cerebral, en la part més evolucionada del cervell. Al fer-nos grans perdem l’espontaneïtat de deixar-nos portar pel riure, de buscar la riallada o de trobar la part còmica de les situacions. Penso que seria interessant recuperar aquest punt infantil i recordar com rèiem.
Freud va atribuir a les riallades el poder d’alliberar l’organisme d’energia negativa. El còrtex cerebral allibera impulsos elèctrics negatius un segon després de començar a riure. D’aquí la utilització del riure com a teràpia.
Riure és una funció biològica necessària per tal de mantenir el benestar físic i mental. I qui no vol mantenir-lo!
Quant riem, el cervell emet la informació necessària per activar la segregació d’endorfines, més concretament d’encefalines. Aquestes substàncies tenen unes propietats similars a la morfina, tenen la capacitat d’alleugerir el dolor i fins i tot d’enviar des del cervell missatges a la resta del cos per tal de combatre virus i bactèries. Les endorfines, a més, mantenen l’equilibri entre el to vital i la depressió, en resum, entre estar bé o estar malament.
Aprenem a riure, val la pena, els efectes d' un bon fart de riure són, per exemple:

- Amb cada riallada treballen prop de 400 músculs.
- Lubriquem i netegem els ulls amb les llàgrimes. Descongestionem el nas i les oïdes.
- Eliminem toxines, amb el moviment del diafragma facilitem la digestió i això, al seu torn, ajuda a reduir els àcids greixosos i les substàncies tòxiques resten menys temps al nostre organisme.
- Ens oxigenem, entra el doble d’aire als pulmons.
- Alliberem endorfines, que són sedants naturals. Amb uns minuts de riure continu, aquest actua com a analgèsic.
- Rejoveneix, estira i estimula els músculs facials i té un efecte tonificant.
- Prevé l’infart, el massatge intern que produeixen els espasmes del diafragma arriben fins als pulmons i al cor, enfortint-los.
- Facilita la son, el "cansament" que produeix el riure elimina l’insomni.
- Elimina l’estrès
- Ens ajuda a exterioritzar emocions i sentiments
- S'encomana!
- Un toc d’humor et pot salvar d’una situació socialment incòmoda
I... moltes coses més!