22 de maig 2020

Confi-Nas - Els aromes, els nostres aliats

L'aroma de Lavanda és relaxant 


Permeteu-me que avui entri a casa vostra amb una proposta aromàtica ;)

L’olfacte, entre altres beneficis, en te un que aprofitem poc. És, potser, el sentit més poderós a l’hora de treballar amb la memòria i les emocions. Les olors són capaces d'activar totes les regions emocionals del cervell, gràcies a la interconnexió de les regions cerebrals implicades en el processament de les dues sensacions, el sistema límbic -i especialment la amígdala-  que és el centre que les integra, per excel·lència.

Les molècules de l'olor entren per la cavitat nasal captades per l'epiteli, les cèl·lules receptores condueixen els missatges al cervell. Les aromes són processades en primer lloc pel bulb olfactiu, que corre al llarg de la part inferior de el cervell i que té connexions directes amb altres dues àrees de l'òrgan, l'amígdala i l'hipocamp, responsables de l'emoció i la memòria respectivament.

La capacitat evocadora dels aromes genera, doncs, respostes que escapen al nostre control: l'amígdala, pertanyent a el sistema límbic connecta olors i emocions mentre que l'hipocamp associa l'aroma a un record. Cap dels altres sentits passa per aquestes dues parts de el cervell, el que fa que el sentit de l'olfacte sigui el que més èxit obté a l’hora de connectar amb sentiments i experiències passades.


Tenint en compte que podem (i poden els altres, recordeu que s’encomanen...) influir en les nostres emocions, què us sembla experimentar amb els aromes? En aquells que ens evoquen moments, persones o llocs en els que vam sentir benestar i els que directament i per les seves qualitats ens transporten mentalment a un estat determinat que triem.

La meva proposta és: Experimenteu amb l’olfacte! I naturalment procurant que sigui en el seu sentit més positiu ;)

Som-hi!

Els aromes més evocadors:
-          El del cafè
-          El del pa acabat de fer
-          El d’unes torrades pel matí
-          El del sofregit de la mare...
-          El de terra mullada desprès d’una tempesta
-          El d’un bosc
-          El de la gespa acabada de tallar
-          La canyella
-          Determinades fruites
-          La rosa
-          La violeta
-          ...
Trieu els vostres i esbrineu els dels vostres. Pot resultar divertit i inspirador fer-ne una conversa de sobretaula ;)

I per últim, preneu nota dels que us (i els) resultin més agradables pel que tenen d’evocadors de benestar i ompliu-ne casa! Sigueu discrets... jeje, quantitat no significa més benestar, si? i barrejar-los tampoc... Aneu-los distribuint al llarg del dia.

Una abraçada!