25 de juliol 2019

Emocions “negatives” i emocions “positives”



Hi ha un conte, que s’atribueix a la cultura nativa americana, La llegenda dels dos llops.

Diu la llegenda que a la vora del foc, abans d’anar a dormir, un ancià de la tribu explicà als nens que l’envoltaven cada nit per escoltar-lo, què és el que passa a l’interior de totes les persones.

L'ancià va dir mirant fixament el foc de la foguera: "petits, cada dia i a totes hores hi ha una batalla entre dos llops que estan dins de tots nosaltres". Un és ira, enveja, gelosia, pors, tristesa, avarícia, arrogància, culpa, ressentiment, supèrbia, inferioritat, mentida, fals orgull, superioritat... L'altre és alegria, equilibri, pau, amor, esperança, valor, serenitat, humilitat, bondat, benevolència, amistat, empatia, generositat, veritat, compassió...

Un dels nens, desprès de meditar-ho un moment li va preguntar: I quin dels dos llops guanya? L’ancià li va respondre: Guanya aquell al que més alimentis.

La llegenda dels dos llops és una lliçó de saviesa sobre la dualitat inherent a tots nosaltres. Els dos llops representen dues forces antagonistes entre si, destinades a coexistir en el nostre interior.

En el fons no és tant senzill com fer una tria, una elecció negant a l’altre, perquè en realitat tots dos llops formen part de nosaltres i com en tot en aquesta vida, l’equilibri i el lideratge és el que en realitat ens donarà la clau per una vida emocionalment saludable. 

Cal alimentar als dos llops, en la seva justa mesura, perquè els dos es necessiten i ser, cada un de nosaltres, el que guia als seus de llops. Aquesta és la elecció que tenim el poder de fer, la de guiar-los cap on volem anar. Cap a qui volem ser.

A la vida ens trobem en mil i una situacions i passem per etapes o moments emocionals dels anomenats positius i també dels anomenats negatius (tots dos llops). El llop “dolent” també te qualitats positives i necessàries; en ell es troba, moltes vegades, la tenacitat, la estratègia, la força i la determinació. 

No hi ha emocions negatives i positives, totes ens son necessàries i formen part de la naturalesa de l’esser humà.

Liderant a tots dos llops equilibradament, aconseguirem ser la nostra millor versió. Aprendre a llegir cada una de les nostres accions i reaccions i extreure’n la informació que necessitem, la lliçó que ens aporten, per a ser una mica millors cada dia és el nostre privilegi i do.