14 de juny 2019

Les plantes – Cuida’n i cuida’t




La natura és sàvia. Tots coneixem la dita i la evolució ens ho ha demostrat durant segles i segueix fent-ho ara. Les plantes amb les que decorem les nostres cases no son, només, per fer-les més belles; els beneficis que reporten aquests éssers vius són indispensables per a la nostra salut, el nostre estat d'ànim i, en general, per mantenir una qualitat de vida millor d'una manera senzilla i natural. 

- Renoven la qualitat de l'aire. Una de les principals activitats que realitzen les plantes, és la filtració de l'aire a través d'un procés vital anomenat fotosíntesi: el diòxid de carboni és absorbit i transformat en oxigen que, de nou, serà expulsat a l'exterior, renovant així la qualitat de l'aire.

El cicle habitual de la fotosíntesi es porta a terme al matí, ja que aprofiten la llum solar per a aquesta activitat. Però hi ha altres grups de plantes pertanyents a ambients calorosos, que inverteixen l'ordre i la realitzen a la nit. Aquest és el cas de les orquídies i les bromeliàcies. Per tant, si vols i tens bona mà, pots combinar les dues classes per gaudir del cicle 24 hores del dia.

 - Humidifiquen l'ambient. Una planta incrementa la humitat en l'aire. Això ens beneficia perquè contribueix a que mantinguem les nostres mucoses, la gola i la pell ben hidratades. Així mateix, evita que patim altres mals derivats d'un ambient sec com són la tos o la irritació de la pell.

- Netegen l'atmosfera. Són un remei natural contra la pol·lució: absorbeixen gasos nocius i partícules químiques. Aquests contaminants són processats per la planta i transformats en nutrients, amb l'ajuda d'uns bacteris que es troben a l'arrel. Per aconseguir uns resultats palpables, cal fer-se amb un grup de diferents espècies.

- Ens cuiden del fum, microorganismes patògens, volàtils ... i capten la pols, reduint la seva presència en l'aire fins a un 20%. Gràcies a aquesta neteja, la sensació de fatiga que experimentem, com a conseqüència d'una atmosfera carregada, disminueix.

- Redueixen el soroll. Sobretot en llocs tancats i amb sòls durs. Tot i que aquesta alteració acústica es percep més quan la freqüència del so és molt alta. Es pot dir que ofeguen els sons.

- Milloren l'ànim i el benestar. Tenir plantes a casa i a la feina té efectes psicològics i anímics positius. Els efectes seran igual de favorables tant si les contemples com si treballes en elles.

- Redueixen el teu estrès, et relaxen i t’animen. Incrementen el nivell de concentració i comprensió, i atenuen sentiments negatius com són la por o l'enuig. A més, està comprovat que un malalt es recupera més ràpid i millor en presència de flors i plantes.

- Més motius per a incloure les plantes dins del nostre habitatge. Augmenten la concentració d'ions negatius en l'aire, compensant així els camps elèctrics de signe positiu (perjudicials per a la salut) emesos pels aparells elèctrics (TV, ordinador, electrodomèstics, etc.). Posseeixen moltes altres qualitats, algunes específiques de cada planta i realment sorprenents.

La seva inclusió en les nostres vides influeix tant i tan positivament que les empreses estan introduint-les en els seus llocs de treball per a treure partit dels seus beneficis. Hi ha estudis que han demostrat que treballar amb plantes disminueix l'absentisme i incrementa l'eficàcia i productivitat de l'empleat.

Psicològicament han resultat ser un estimulant absolutament sa i natural, la influència dels aromes i els colors, a més de les funcions físiques i químiques de les plantes, estimulen i creen una sensació de benestar en les persones. I és que vetllar per la salut de les plantes no és només un bé que fem a la natura. Tots en sortim guanyant.

Dormir en habitacions amb plantes no és perjudicial:

Ja fa més d'un segle, un científic va formular que no era convenient tenir plantes al dormitori. Aquesta afirmació va quallar tant en la gent que ha arribat intacta fins als nostres dies. Però, en realitat, tenir plantes dins el dormitori, així com a la resta de l'habitatge (ara no en feu jungles que tampoc és això, eh!), no només és aconsellable per a l'ambient sinó per a la nostra salut. És cert que durant la nit, la majoria de plantes únicament respiren, per tant consumeixen oxigen i emeten diòxid de carboni, però el balanç global diari entre l'oxigen produït i el consumit és positiu. Ja que la presència de plantes incrementa el nivell d'oxigenació de l'ambient interior, la seva activitat ens afavoreix. Ho demostren diversos estudis, entre ells un experiment realitzat el 1995 per la NASA en el seu Centre Espacial de Houston (Texas), on un científic va romandre durant quinze dies dins d'una habitació de nou metres quadrats, hermèticament tancada, juntament amb 30.000 espigues de blat que li van proporcionar oxigen per sobreviure. A més, si comparem la quantitat d'oxigen consumit per una planta mentre dormim respecte a un company d'habitació, resulta ser menor en la primera; ¡En canvi, no se'ns ocorreria desterrar al company del dormitori i enviar-lo a dormir al passadís! 

Per tant, tenir plantes interiors adequades a les condicions de la nostra casa millora la respirabilidad i la salubritat de l'aire (perquè el purifiquen, revitalitzen i renoven), ofereixen harmonia, benestar estètic i "relaxació verda".

I tant com pugueu surtiu al camp o al bosc. La ciència constata que en els espais naturals es generen ions negatius que milloren l'estat d'ànim; per això fer una passejada pel camp ajuda a descarregar el malestar i omplir-nos d'energia saludable i equilibrada. Nombrosos estudis han relacionat l'exposició a la natura amb l'increment de la vitalitat i una major sensació de felicitat. Per exemple, les persones que participen en excursions al camp declaren sentir-se més vives, i que el sol record d'aquestes experiències a l'aire lliure les fa sentir més alegres.

L'ésser humà ha evolucionat durant mil·lennis estant en ple contacte amb la natura. De manera que les nostres funcions fisiològiques i psicològiques estan adaptades a això, i això és el que el cos reconeix com sa i equilibrat. Per això hem de potenciar la nostra pròpia essència, que és estar en contacte directe amb la natura.