22 de febrer 2014

La preocupació, un parany mental




La influència cultural ens inculca l'associació entre la responsabilitat i la preocupació.  Però, atenció, tot i que la preocupació té funcions normals i adaptatives (d'alarma davant eventuals amenaces que serveix com a anticipació d'estratègies de supervivència), quedar-se atrapat en ella és patològic, ja que genera patiment i immobilitat.

Gran part dels problemes que els professionals veiem cada dia tenen un factor comú: la preocupació. Persones que estan preocupades per les més diverses causes: per sentir-se malament parlant en públic, pel repte que suposa una nova feina, per la possibilitat de desocupació, per tenir lluny als éssers estimats, per creure que es té una greu malaltia, per un passat traumàtic, per un succés que també ho va ser, etc .

La preocupació és vista erròniament com una qualitat. Des de molt petits hem escoltat que les persones responsables són les que es preocupen. Se'ns ha inculcat que la despreocupació és sinònim de negligència, irresponsabilitat i desídia.

Definitivament, la preocupació va ser ancorada en la nostra ment d'una manera profunda. Aquesta àncora la devem, possiblement, a una mala interpretació religiosa en la nostra cultura. La constant amenaça del mal, la penalització de l'equivocació, de l'error, etc. van enregistrar en el “disc dur” de la nostra ment la preocupació com a qualitat. Se'ns va ensenyar de manera absurda que no podíem cometre errors, i que si ho fèiem ens hauríem de sentir culpables. Però, atenció!, la preocupació per cometre errors coarta la nostra creativitat i alimenta complexos d'inferioritat, patiment i immobilitat ...

Preguntem-nos sincerament ... és adaptativa la preocupació?, I si ho és, fins on ho és?, I quan comença lo patològic ?

Ja hem comentat que en el fons de la preocupació existeix una funció adaptativa: la d'alerta contra situacions amenaçadores. Però què passa quan l'organisme ja està informat sobre l'amenaça? El normal és que s'actuï! L'acció és la conseqüència immediata de l'alerta. Si un grup de zebres té una reacció d'alerta per la presència de lleons, no ho dubten un segon, corren!. La preocupació té, doncs, una funció biològica normal. No obstant això, en els nostres dies sol generar patiment i immobilitat. En una gran majoria de situacions en les què una persona se sent preocupada, no veiem que la preocupació sigui un antecedent de l'acció. La persona es paralitza com si no tingués possibilitat d'actuació. Podem dir que el patològic de la preocupació és quedar-s’hi enganxat a ella i no resoldre.

Qui es preocupa, creu estar fent alguna cosa per solucionar el problema, però no és així. S'identifica la preocupació amb fer plans, però en realitat la preocupació no és més que una anticipació mental que alguna cosa amenaçant pot arribar a ocórrer i que, a més, no tindrem la capacitat o l'habilitat per fer-hi front amb èxit. Fer plans indica moviment, indica que busquem solucions, preocupar-nos no.

Què podem fer amb l'humà preocupat ?

  • Explicar-li que la preocupació és la manera més típica de perllongar una emoció, normalment poc agradable, mitjançant el pensament .
  • Explicar-li que el pensament pot tenir dos papers a l'hora de liderar les emocions: el seu "paper saludable" que consisteix a interpretar i elaborar una emoció, per poder entrar en acció, quan es produeix un succés que ens importa i l'altre, el de mantenir en el temps aquesta emoció, o la de crear emocions subsidiàries de la que té un detonant real i aquest és el " paper patològic " de la preocupació (en aquest punt és quan pot sorgir l'ansietat ) .
  • Explicar-li que quan ens preocupem, en la nostra ment es crea una sensació extremista, convertim mentalment una cosa possible (de vegades remotament possible) en altament probable (mentalment).
  • Explicar-li que quan una persona es preocupa, la seva ment crea una situació d'indefensió perfecta que no existeix en la naturalesa: anticipació d'una amenaça que no és real + anticipació de la nostra incapacitat, que tampoc és real, perquè només existeix en la nostra ment. Naturalment perquè alguna cosa sigui perfecta és condició indispensable que no existeixi, quan existeix és molt possible que tingui defectes ... (no hi ha res que sigui perfecte). Per molt dramàtica que sigui una situació, si la imaginem ho és molt més, és un parany mental perfecte.
  • Explicar-li que la preocupació és una emoció artificial. En una situació real no sentirem mai una ansietat tan intensa com la imaginada. En una situació amenaçant real no pensem en lo malament que ens sentim i el terrible de la situació. El nostre pensament i energies estan enfocats a reduir l'emoció i vigilar l'amenaça per patir el mínim dany possible. La sensació de que alguna cosa és horrible, la tenim abans o després de la vivència, de l'esdeveniment, però mai en el moment d'enfrontar - nos a ell.

Com contrarestar aquest joc de la ment ?

Una de les claus la trobarem en el passat. Tot passat en el seu moment va ser futur i els successos de la nostra vida en aquells moment estaven sotmesos a les mateixes lleis de probabilitat que tot futur té. Recordem que ja hem afrontat situacions en el passat tant o més difícils que les actuals i varem trobar les eines per sortir-ne airosos. La preocupació augmenta el malestar emocional. No ens fa més eficaços.

Qüestionar-nos la preocupació que sentim identificant els pensaments automàtics que la promouen és una altra de les claus. Per a això, hi ha autors com Beck, Emery i Greenberg ( 1985 ) i Beck , J. ( 1995 ) que ens proposen una sèrie de preguntes que tenen com a finalitat centrar-nos en trobar l'evidència que suporta creença, la lògica de la idea , etc .

Preguntes :

- Fora d'incrementar el meu malestar emocional serveix d'alguna cosa la preocupació ?
- Em capacita la preocupació per viure de forma més adequada la situació si ella arribés a succeir realment ?
- La preocupació em crea habilitats i em fa més eficient ?
- On és l'evidència que si l'esdeveniment temut arribés a passar jo no seré capaç d'afrontar-lo ?
- He afrontat situacions similars en el passat ? , Quin va ser el resultat?
Hi ha una altra manera diferent de mirar la situació ?
- Què és el pitjor que podria succeir ? , Podria jo viure amb això ? , Què és el millor que podria passar ? , Quin és el resultat més realista ?
- Quin efecte produeix en mi el que jo cregui en l'efecte premonitori de la preocupació ? , Quin podria ser efecte de canviar el meu pensament ?
- De quina manera podria jo comportar-me com si no estigués preocupat ?
- Si ______________ ( nom d'un amic / a ) estigués en aquesta situació i tingués aquest pensament , què li diria ?
- No estaré sent catastròfic ?
- Estic segur d'estar considerant tots els aspectes del problema ?

Totes aquestes preguntes busquen que ens qüestionem l'esquema de preocupació. Ens porten a afrontar-la, a pensar-hi d'una altra manera. Tenen la finalitat de qüestionar la seva credibilitat. Seguirem tenint pensaments automàtics però podem deixar de creure en ells racionalitzant-los. Penseu que amb deixar de creure en ells perden tota la seva força. Si a més aprenem a canviar aquests pensaments automàtics negatius i les seves conductes associades, per pensaments positius i potenciadors de possibilitats. Ja tenim una gran part de la feina feta! Pensaments com: ho faré millor, jo puc, d’altres me’n he sortit, ho aconseguiré, etc. son la plataforma necessària per actuar.

No et preocupis , ocupa't ! Actua !


Una abraçada, 

1 comentari:

Montse ha dit...

Molta saviesa Blanca com sempre. A mi saps què em va bé? Vàries coses:
1 - visualitzar l'univers per recordar que petit que és tot el que em passa a mi.
2 - recordar que la vida està a l'ara i a l'aquí i que la preocupació neix del passat i es projecta cap al futur, ara i aquí no hi ha preocupació.
3 - recordar que el que hi ha a la meva ment, i que és el que alimenta la preocupació, no sóc exactament jo, és la ment taladrant sense parar... veure-la així em permet parlar-li i dir-li que ja n'hi ha prou d'aquest color