29 d’agost 2012

Adversitat
¿Pastanaga, ou o cafè?

Una filla es queixava amb el seu pare sobre la seva vida i el difícils que li resultaven les coses. No sabia com fer per seguir endavant i creia que es donaria per vençuda. Estava cansada de lluitar. Semblava que quan solucionava un problema, n'apareixia un altre.

El seu pare, un xef de cuina, la va portar al seu lloc de treball. Allà va omplir tres olles amb aigua i les va col · locar sobre foc fort. Aviat l'aigua de les tres olles estava bullint. En una hi va tirar pastanagues, en una altra va col · locar ous i en l'última va col · locar grans de cafè. Les va deixar bullir sense dir paraula.

La filla va esperar impacientment, preguntant-se què estaria fent el seu pare. Als vint minuts el pare va apagar el foc. Va treure les pastanagues i les va col · locar en un bol. Va treure els ous i els va col · locar en un altre plat. Finalment, va colar el cafè i el va posar en un tercer recipient. Mirant a la seva filla li va dir:

- "Estimada, què veus?"
- "Pastanagues, ous i cafè" va ser la seva resposta.

La va fer acostar i li va demanar que toqués les pastanagues. Ella ho va fer i va notar que estaven toves. Després li va demanar que prengués un ou i el trenqués. Després de treure-li la closca, va observar l'ou dur. Després li va demanar que provés el cafè. Ella va somriure mentre gaudia del seu ric aroma. Humilment la filla va preguntar:

"Què significa això, pare?"

Ell li va explicar que els tres elements s'havien enfrontat la mateixa adversitat: aigua bullint, però havien reaccionat en forma diferent. La pastanaga va arribar a l'aigua forta, dura, però després de passar per la prova s'havia tornat dèbil, fàcil de desfer. L'ou havia arribat a l'aigua fràgil, la closca fina protegia el seu interior líquid, però després d'estar en aigua bullint, el seu interior s'havia endurit. Els grans de cafè però eren únics, després d'estar en aigua bullint, havien canviat a l'aigua.

"- ¿Quina ets tu?", Li va preguntar a la seva filla.
Quan els problemes truquen a la teva porta, com respons? Ets una pastanaga que sembla forta però que quan l'adversitat i el dolor et toquen, et tornes dèbil i perds la teva fortalesa?
Ets un ou, que comença amb un cor maleable ? Posseïes un esperit fluid, però després d'una mort, una separació, o un acomiadament t'has tornat dur i rígid? Per fora et veus igual, però ets amargat i aspre, amb un esperit i un cor endurit?
O ets com un gra de cafè? El cafè canvia a l'aigua bullent, l'element que li causa dolor. Quan l'aigua arriba al punt d'ebullició el cafè aconsegueix el seu millor sabor. Si ets com el gra de cafè, quan les coses es posen pitjor tu reacciones millor i fas que les coses al teu voltant millorin.

I tu, quin dels tres ets?