20 de juliol 2011

La psicologia positiva


Últimament als mitjans de comunicació es llegeixen articles on el positivisme es qüestiona des de la ironia les seves possibilitats i la suposada ingenuïtat dels seus plantejaments. Res més lluny de la realitat d’aquest corrent.

La psicologia positiva el que busca es que l’ésser humà es retrobi amb les seves emocions, que les entengui i accepti com a normals, d’aquesta manera és molt més fàcil utilitzar la capacitat humana d’autogenerar-ne de positives que son les que ens donen la força motriu necessària per avançar.

No es tracta de màgia ni de fer volar coloms, es tracta de feina ben feta i en profunditat.

D’entendre que la felicitat és un camí ple de moments i que els seus components no son només alegria i festa, es composa també de compromís, lluita, reptes i de vegades fins i tot dolor. Els sentiments més profunds els produeixen quasi sempre la motivació, el desig d’alguna cosa i l’activitat que fem per aconseguir-la.

Es tracta també de potenciar la creativitat - ull però, que l’activitat creativa requereix un objectiu i una intensa dedicació -.

De buscar aquelles coses que ens fan fluir i potenciar-les en el nostre dia a dia.

D'entendre que és la percepció i com funciona.

De promoure en cada un de nosaltres una personalitat resilient.

De treballar l’optimisme en lloc d’esperar del futur resultats desfavorables – al cap i a la fi el futur ens es desconegut i si ens entestem en buscar inconvenients i dificultats el que provoca en nosaltres és desànim i apatia- l’optimisme ens enfoca en el moviment i en el canvi.

La psicologia positiva aposta pel bon humor i està plenament demostrat que riure és terapèutic: elimina tensions, s’alliberen endorfines, serotonina, dopamina, adrenalina ... Penseu-hi, una explosió de rialles aporta vitalitat i energia a més d’incrementar l’activitat cerebral, sense menysprear la quantitat de músculs que es posen en marxa!

Promou també el treball de la Intel·ligència Emocional, de l’Autoconeixement, de la optimització les Fortaleses personals, l’alineació dels nostres valors amb la nostra vida i moltes coses més...

I no, no és fàcil però si que és possible i molt beneficiós. Si us plau, no frivolitzem... Que hi ha "personatges" que d'això en fan un circ? Si, aquí els dono tota la raó.