12 d’octubre 2010

Motivació

Es parla molt de motivació, automotivació, etc. però que és la motivació? Abraham Maslow parla de la jerarquia de les necessitats en la seva famosa piràmide, Steven Reiss, professor de psicologia a la Universitat estatal de Ohio defensa l’existència de 16 desitjos bàsics que guien quasi tots els comportaments humans significatius i afirma que només els objectius finals son els autèntics motivadors del comportament, per exemple tenir diners motiva (una motivació com qualsevol altra) però aconseguir el que es vol obtenir amb aquells diners és la motivació real. I no ho discuteixo.


Per mi, però, la motivació autèntica passa per la capacitat de “fluir“ (flow) que explica Mihalyi Csikszentmihalyi, la persona està en Flux, quan es troba completament absorta per l’activitat que fa i mentre la fa, perd la noció del temps i experimenta una gran satisfacció. Tots tenim alguna o algunes activitats que ens porten a aquest estat de flux, moltes vegades (quasi sempre) coincidents amb les necessitats que ens planteja Maslow o els desitjos bàsics que ens planteja Reiss, ordenades segons la nostra pròpia jerarquia de valors. Tinc una amiga que entra en complert estat de flux fent la neteja a casa, un altre que hi entra amb un ordinador a les mans i el repte de solucionar una avaria o mal funcionament, un altre que quan fa sudokus perd la noció del temps ... i us en podria explicar molts mes! I cada un d’ells en té més d’una de manera d’entrar en estat de flux!!! Us proposo que mireu d’esbrinar quins son els seus desitjos bàsics.


Penso que una bona idea es la de buscar en nosaltres aquelles coses que ens porten a un estat de flux i un cop localitzades enfocar-hi la nostra vida. Sense por als canvis, hi ha moltes maneres d’iniciar canvis, no cal que siguin radicals...


Buscar la motivació fora de nosaltres te poc sentit i en canvi si omplim el nostre dia a dia (dins les possibilitats de cada un) de coses que ens fan sentir plens, que ens fan fluir, penseu-hi ...ens podem sentir motivats???
Canteu, toqueu un instrument, dibuixeu, feu dissabte, entreneu-vos i participeu en una marató..... !!!!!!!!!!!!!!!!!