22 d’octubre 2013

Ecologia i salut emocional




Si mireu la Viquipèdia la definició d’ecologia ens diu :  L'ecologia és la part de la biologia  que estudia les interrelacions dels éssers vius entre ells i amb llur medi. L’ecologia emocional, doncs, és la capacitat de gestionar les nostres emocions de manera que la seva energia es dirigeixi a la nostra millora personal, a l’augment de la qualitat de vida, a l’excel·lència de les nostres relacions personals i  en definitiva al nostre benestar profund.

Som responsables de la persona que som i coresponsables del món que ens envolta. Apostar per la sostenibilitat emocional és ser intel·ligent. Reduir el nivell de tòxics que deixem anar, reutilitzar i reciclar capacitats i habilitats adormides, i reparar ferides per aconseguir l'harmonia, és la nostra responsabilitat.

Jaume Solé i Mercè Conangla proposen els 7 principis de l’ecologia emocional:
  1. Principi de l’autonomia personal. Ajuda’t a tu mateix i els altres t’ajudaran (Nietzsche)
  2. Principi de la prevenció de dependències. No facis pels altres allò que ells poden fer per si mateixos (Bragavad Gita)
  3. Principi del boomerang. Tot el que fas pels altres, t’ho fas a tu mateix (Erich Fromm)
  4. Principi del reconeixement de la individualitat. No facis pels altres allò que vols per tu. Ells poden tenir gustos diferents (Bernard Shaw)
  5. Principi de la moralitat natural.  No facis pels altres allò que no vols que et facin a tu. (Confuci)
  6. Principi de l’autoaplicació prèvia. No podràs fer ni donar als altres allò que no ets capaç de fer ni donar-te a tu mateix.
  7. Principi de la neteja relacional. Tenim el deure de fer neteja de les relacions fictícies, insanes i que no ens deixen créixer com a persones.
Quins son els valors de l’Ecologia Emocional? : Flexibilitat. Sostenibilitat. Gestió emocional intel·ligent, ecològica i ètica.  Responsabilitat. Respecte. Honestedat. Senzillesa. Excel·lència (que no vol dir perfecció). Creativitat. Consciència de l’entorn (a tots nivells). Coherència  i Servei a la societat.  I com els treballem aquests valors?. Treballant les emocions.

Les emocions son sempre energia dirigida a l’acció. El que ens cal és que aquesta energia ens porti a l’acció que volem. No actuem igual moguts per la por o per l’ambició malsana que moguts per la generositat o per l’amor. La força pot ser la mateixa però els resultats son totalment oposats i els efectes en nosaltres i en els altres també. Cal triar be! En el primer cas acumulem brossa i en el segon no.

I... que passa a casa nostra si no “baixem” la brossa? Tots en generem a diari! Amagar, acumular, deixar que fermenti “la brossa” contamina la nostra existència. Ens debilita i per tant ens resta energia...


Una abraçada!

1 comentari:

elisa ha dit...

Moltes gràcies per aquest post! M'ha encantat! Quanta raó tens!
Què important que és ensenyar els joves a crear relacions positives, no basades en la dependència o el domini, sinò en la cooperació. Una abraçada!